Energielabel

Vanaf 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel ontvangen. Doel van het energielabel is om kopers en huurders in één oogopslag te laten zien of een woning zuinig of onzuinig is. Wanneer een woning verkocht of (opnieuw) verhuurd wordt dient het voorlopige energielabel definitief gemaakt te worden. Dit houdt in dat in geval van verkoop bijvoorbeeld de notaris voor het overschrijven van een woning moet controleren of het label aanwezig is. Zo niet, dan mag de akte niet passeren en riskeert u een boete van maximaal € 405,00!

Voorlopig energielabel
Het voorlopige energielabel is een schatting, onder meer gebaseerd op het bouwjaar, type woning en grootte van de woning en een daarvan afgeleide aanname hoe energiezuinig of onzuinig een woning is. In werkelijkheid kan het voorlopige label behoorlijk afwijken. De energielabels zijn in de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) ingedeeld.
Op de site
www.zoekuwenergielabel.nl kunt u door invoer van de postcode en huisnummer van de woning eenvoudig achterhalen wat het (voorlopig) toegekende label voor een woning is.

Definitief energielabel aanvragen
Het aanvragen van het definitieve energielabel cq het omzetten van het voorlopige label kan relatief eenvoudig via internet geregeld worden. We leggen u hieronder uit hoe u dit kunt doen.
Wij kunnen dit echter ook voor u doen, ongeacht of uw woning via ons te koop of te huur wordt aangeboden. Neemt u eenvoudigweg contact met ons op.Procedure aanvraag definitief label


De aanvraag voor het verkrijgen van het definitieve energielabel is gekoppeld aan uw DigiD.
Allereerst is het van belang wie inlogt: bent u eigenaar van de woning samen met uw partner, dan is de woning aan het DigiD-account gekoppeld van de persoon die het grootste aandeel in de woning heeft. Is dit gelijk verdeeld, dan is de woning gekoppeld aan de oudste persoon.
Log met uw DigiD in op
www.energielabelvoorwoningen.nl.
Controleer uw woninggegevens en pas ze eventueel aan.
Voeg digitaal bewijs toe, als u energiebesparende maatregelen heeft getroffen. Dit kan bijvoorbeeld een bouwtechnisch rapport zijn, maar ook facturen, foto’s etc. Ook de verkoopbrochure van de makelaar kan als bewijs gebruikt worden.
Selecteer een erkend deskundige (zie hiervoor het stukje onder kosten)
Verstuur uw gegevens.

Controle gegevens
Een erkend deskundige (een energieadviseur, makelaar of bouwtechnisch specialist) controleert uw gegevens vervolgens op afstand. Hij kan met u overleggen over de gegevens die u heeft verstrekt. De erkend deskundige komt dus niet bij u thuis langs.
Heeft de erkend deskundige uw gegevens goedgekeurd, dan ontvangt u het definitieve energielabel per mail van de Rijksoverheid. Na goedkeuring van uw gegevens vindt de registratie van het definitieve label automatisch plaats.

Erkend deskundige
U dient zelf een deskundige te kiezen uit de lijst die op de site getoond wordt. Er zijn een kleine zevenhonderd deskundigen met verschillende reactietijden, beoordelingen en behoorlijke prijsverschillen! Omdat de werkwijze van elke deskundige hetzelfde is, is er dus ook geen verschil in een energielabel van € 10,00 of van € 100,00. Er is dus geen verschil in de beoordeling door de deskundige of het resultaat.
Houdt u hier dus rekening mee bij de keuze van een deskundige.

Definitief energielabel binnen enkele dagen
Soms ontvangt u al binnen een dag een definitief energielabel. Meestal duurt het iets langer.
Hoe snel u uw definitieve energielabel ontvangt, hangt af van:
de kwaliteit van het aangeleverde bewijsmateriaal;
de reactiesnelheid van de erkend deskundige.

Geldigheid definitief energielabel
Het definitieve label blijft, net als een energielabel dat vóór 2015 is afgegeven, tien jaar geldig.

Kosten energielabel
Het voorlopige energielabel was gratis. De kosten van het definitieve energielabel bepaalt u zelf door uw keuze van de deskundige.
Op
www.energiedeskundig.nl/erkend-deskundigen kunt u alle deskundigen terugvinden. Door op ‘meer info’ te klikken kunt u zaken zoals prijs en reactietijd achterhalen.

Bestaand definitief energielabel
Wellicht heeft u voor 2015 al een energielabel voor uw woning ontvangen of laten opstellen maar heeft u een nieuw label nodig (bijvoorbeeld omdat u de woning wilt verkopen en het oude label geen juist beeld meer geeft van de energieprestatie van uw huis). 
Ook dan kunt u dit via www.energielabelvoorwoningen.nl online regelen. De procedure is hetzelfde als hiervoor beschreven

Online aanvragen definitief label lukt niet
Lukt het om welke reden dan ook niet om een definitief energielabel aan te vragen dan kunt u contact opnemen met de helpdesk via telefoonnummer 0800-0808 of een mail sturen naar
www.helpdesk@energielabel.nl.